Què és?

L'orientació filosòfica és un servei que ofereix l'EdF a través d'un titulat en Orientació Filosòfica per ASEPRAF Es basa en el diàleg sobre la nostra pròpia filosofia. Una reflexió i observació de les pautes de pensament, valors, creences i actituds que expliquen les nostres accions i la manera com afrontem la vida.

Algunes preguntes sobre l'orientació filosòfica:

 
  • 1. Per qué l'orientació filosòfica? Quan les persones senten que els falta alguna cosa per a sentir-se satisfetes amb la seva vida, busquen. La falta de sentit, d'alegria o de pau, la falta de companyia, d'afecte, de salut,... solen ser els indicadors més comuns de que estems estancats en algun punt del nostre creixement. Llavors apareix la recerca. En ella mateixa, la recerca és ja un bon indicador. Quan algú percep la necessitat de coneixement i no accepta fatalment el dolor, la soledat, el sensesentit o l'estancament està ja en el camí. L'orientació filosòfica és companyia en aquest camí.

  • 2. ¿Quin lloc ocupa l'orientació filosòfica en el marc de les relacions d'ajuda? Són molts els camins i els recursos per a un buscador i la majoria d'ells útils. En general els recursos d'orientació es classifiquen en tres grups: A) NIVELL FÍSIC: Adequat quan el problema està lligat a una deficiència del nostre organisme. Els metges i psiquiatres ofereixen ajuda en aquest nivell. B) NIVELL EMOCIONAL- PSICOLÒGIC: Útil quan el problema es relaciona amb la falta d' habilidad per a gestionar la nostra personalitat i els nostres objectius a la vida. Els psicòlegs i terapèutes són els professionals indicats per a treballar en aquest nivell. C) NIVELL FILOSÔFIC - ESPIRITUAL: Necessari quan la dificultat o el metge o psiquiatre et pot ajudar. Si no aconsegueixes orientar els teus actes bloqueig apareix per la manca de sentit en la nostra vida. Les crisis existencials apareixen per a plantejar canvis que ajudin a les persones a crèixer envers la seva autorealització. Les escoles espirituals (no necessàriament religioses) i els assessors o orientadors filosòfics ofereixen aquest tipus d'ajuda. EN RESUM: Si el teu cotxe té una avaria, vas al mecànic. Si no saps conduir, una bona autoescola et pot treure del tràngol, però si no saps a on vas, no necessites ajuda tècnica sino filosòfica. De la mateixa manera, si pateixes per una disfunció orgànica, un segons els teus objectius, la psicologia et pot ser útil, però quan es produeix un buit de sentit hem d'iniciar el camí de la recerca i el filòsof et pot acompanyar.

  • 3. ¿Per a qui pot ser útil l'orientació filosòfica? Per a aquelles persones que se senten estancades en el seu creixement o que pateixen desorientació, manca de sentit o projecte vital. Sovint aquestes persones intueixen que els seus problemes de salut o psicològics tenen una base més profunda, un desconeixement dels motius pels que actuen i una sensació profunda de buidor. També pot ser útil per a grups, ja siguin parelles, famílies, empreses, o persones que comparteixen dificultats i objectius. El grup pot treballar sota l'orientació de l'assessor filosòfic en temes comuns (objectius, metes, projectes col·lectius) o bé pot treballar conjuntament en el creixement personaldels seus components. Cal afegir que l'orientació filosòfica no es dirigeix només a les persones amb problemes sino que ofereix ajuda i estimul a persones que , tenint una vida raonablement satisfactòria, aspiren a aprofondir en el seu creixement personal.

  • 4. ¿Quins són els mètodes de l'orientació filosòfica? La filosofia com a recerca del coneixement treballa amb totes les capacitats cognitives, des de la simple sensació fins a la consciència pura. El treball d'orientació filosòfica tal com s'entén actualment es basa en l'anàlisis lògic racional de les opinions i creences dels orientats. El diàleg socràtic, que és la interpelació de la pròpia filosofia personal, força les persones a reestructurar la seva visió i valoració de la vida. Aquest moviment pot ajudar a desbloquejar idees preconcebudes i facilitar el creixement intern. L'orientació filosòfica posa al servei dels orientats el patrimoni intel·lectual i filosòfic de la humanitat per ajudar-lo de forma senzilla i pràctica en la seva tasca de crèixer com a persona. 5. ¿Qui i com ofereix orientació filosòfica a l' Escola de Filosofia El Pou? Josep M. Carbó és professor de filosofia y titulat en assessorament filosòfic per ASEPRAF . Membre d'aquesta associació i de l' AFPC (Associació de Filosofia Pràctica de Catalunya). Per a qualsevol contacte o consulta podeu escriure a jmcarbo53@gmail.com. Viu a Girona.